Průvodce stínováním tetování: základní tipy a techniky pro tatéry

Správně zvládnuté stínování tetování mu přidá hloubku a realismus. Pokud jste začátečník, tento článek bude vašim průvodcem základními tipy, jak stínovat tetování, od výběru správných nástrojů až po zvládnutí technik.

Správná volba strojku a jehly

Volba strojku a jehel zásadně ovlivňuje kvalitu stínování. Jehly Magnum (M1, M2, RM) se běžně používají pro stínování, protože pokrývají větší plochu a vytvářejí hladké přechody. Pro menší zastíněné plochy lze použít i kulaté shadery (RS).

celtic-supply-jak-stinovat-tetovani-4

Základní techniky stínování

Stínování tetování je proces vytváření různých barevných tónů pro přidání hloubky do designu tetování. Je to zásadní technika, která dokáže proměnit plochý, dvourozměrný design v realistické umělecké dílo. 

Před každým stínováním je nutné zvolit vhodnou jehlu a nastavit její hloubku. Strojek držte pevně, ale v pohodlném úhlu a udržujte stálou rychlost ruky.

Zde jsou základní techniky stínování, které by měl znát každý tatér:

  • Soft shading: Tento proces stínování využívá větší jehlu a širší tahy k stínování větších oblastí. 
  • Stipple shading/Tečkování: Používá tečky k vytvoření přechodů a textury.
  • Whip Shading: Kyvadlový pohyb jehly tam a zpět zahrnuje rychlé vytahování jehly z kůže při každém tahu pro vytvoření efektu přechodu.

celtic-supply-jak-stinovat-tetovani-5

Pokročilé techniky stínování

Jsou vhodné pro zkušenější tatéry, kteří chtějí ještě více zdokonalit své stínovací schopnosti a designy.

  • Vrstvení odstínů: Začněte se světlými odstíny a postupně přidávejte tmavší tóny, abyste vytvořili hloubku.
  • Míchání inkoustu: Smíchejte různé odstíny inkoustu, abyste dosáhli efektů přechodu.
  • Textura a zvýraznění: Použijte různé hloubky k vytvoření textury a zvýraznění (“highlights”) ve stínované oblasti.

Časté chyby, kterým je třeba se vyhnout při stínování tetování

Vyhněte se těmto běžným chybám, aby vaše stínění vypadalo profesionálně:

  • Přetěžování pokožky: Nadměrné tahy jehlou po pokožce při stínování můžou poškodit pokožku, zhoršit rozptýlení tetování a způsobit jizvy.
  • Nekonzistentní tlak: Udržujte stálý tlak, abyste zabránili nerovnoměrnému stínování.
  • Nesprávné jehly nebo inkousty: Dbejte na výběr vhodných jehel při vybrané technice tetování. Při výběru odstínů myslete na to, že tetování po zahojení jemne vybledne a vybírejte o něco tmavší inkousty.
  • Zapomínání na správnou péči o hotové tetování: Poučte klienty o péči při hojení a doporučte jim ochranu proti sluníčku. Více jsme psali v článku o péči o tetování

 celtic-supply-jak-stinovat-tetovani-6

Pokud chcete své stínování zlepšit, čeká vás spousta učení a trénování. Sledujte nejnovější trendy a techniky v tetování, prostřednictvím workshopů, seminářů a online videí. Pravidelně cvičte na syntetické kůži nebo cvičných podložkách a nebojte se zpětné vazby od zkušenějších tatérů. Právě jejich pohled a rady, které byste jinak neměli šanci získat, vám pomohou raketově vylepšit vaši techniku.