Jak začít tetovat? Průvodce pro začátečníky

Tetování je forma umění, která vyžaduje nejen talent, ale i technické dovednosti a znalosti hygienických postupů. Tento průvodce je určen pro všechny začátečníky, kteří chtějí proniknout do světa tetování, naučit se základy a dál se rozvíjet.

Tetování je trvalé označení kůže, které vzniká vpravením pigmentu do dermis prostřednictvím jehel. Dermis je druhá vrstva kůže, která leží pod epidermis, povrchovou vrstvou kůže. Epidermis je obnovována přibližně každých 27 dní, což znamená, že tetování aplikované pouze na tuto vrstvu by se rychle vytratilo.

Když je pigment vpraven do dermis, tělo reaguje tím, že obklopí pigmentové částice fagocytujícími buňkami, které pigment uzavírají a zabraňují jeho odstranění.

Příliš mělký vpich by znamenal, že tetování nebude trvalé, zatímco příliš hluboký vpich by mohl způsobit krvácení a poškození kůže. Proto je důležité, aby začínající tatéři pečlivě studovali anatomii kůže a prakticky cvičili svou techniku na umělých površích před tím, než začnou tetovat na skutečných klientech.

Co musí tatér umět?

1. Anatomie kůže a základy hygieny

Než začnete tetovat, je důležité porozumět základům. To zahrnuje pochopení anatomie kůže a základů hygieny. Existuje mnoho zdrojů, kde můžete tyto informace získat, včetně knih, online kurzů a workshopů.

2. Základní nástroje a techniky tetování

Správná technika tetování zajistí, že tetování bude vypadat pěkně, nebude se příliš rozptylovat, nedojde k infekci a klienti nebudou odcházet s pláčem. Je nevyhnutné naučit se dělat opravdu rovné linky, stínovat a vybarvovat. V procesu zjistíte, že to na kůži vůbec není tak jednoduché, jak se může zdát na papíře.

3. Kreslení

Dobrý tatér musí být také dobrý kreslíř. Cvičte kreslení na papíře nebo tabletu a experimentujte s různými styly. Časem objevíte ty, které jsou vám nejbližší. Spousta světově známých tatérů má svůj typický “rukopis”.

celtic-supply-pruvodce-tetovanim-1

Potřebné vybavení pro začínajícího tatéra

Tatér bez svého vybavení je jak rytíř bez meče. Zde je základní seznam věcí, které budete potřebovat:

  • Tetovací strojky: Existují dva hlavní typy – rotační strojky na baterii a rotační strojky napájené zdrojem. Každý typ má své výhody a nevýhody. Roli při tetování hraje také váha strojku.
  • Jehly (cartridge): Různé typy jehel slouží různým účelům, například k linkování, stínování nebo vybarvování.
  • Napájecí zdroj: Kvalitní napájecí zdroj je klíčový pro konzistentní výkon tetovacího strojku.
  • Barvy: Používejte kvalitní a sterilní inkousty, které jsou bezpečné pro kůži.
  • Hygienické potřeby: Rukavice, sterilizační prostředky, ochranné obaly a dezinfekční prostředky jsou nezbytné pro zajištění bezpečnosti.
  • Vybavení: Své první pokusy na lidské kůži určitě nedoporučujeme dělat doma na koleně. Investujte do lehátek nebo tetovacích podstavců a opěrek, díky kterým bude tělo stabilní.

celtic-supply-pruvodce-tetovanim-2

Hygienické standardy a bezpečnost

Bezpečnost a hygiena jsou pro správné hojení tetování nejdůležitější. Zde je několik základních pravidel:

  • Sterilizace nástrojů: Všechny nástroje musí být řádně sterilizovány před každým použitím.
  • Používání jednorázových potřeb: Jehly a další jednorázové potřeby by měly být používány pouze jednou a poté bezpečně zlikvidovány.
  • Hygiena pracovního prostředí: Pracovní plocha a všechny povrchy by měly být dezinfikovány před a po každém tetování.
  • Osobní hygiena: Tetovací umělec by měl nosit rukavice a dbát na svou osobní hygienu.

Základní kroky tetování

1. Linkování

Linkování je vytváření hladkých, rovných čar, neboli obrysů. Nejčastěji se používá tenká jehla.

2. Stínování

Stínování dodává tetování hloubku. Vyžaduje použití různých typů jehel a správné techniky pro dosažení plynulých přechodů mezi tmavými a světlými oblastmi.

3. Vybarvování

Vybarvování je proces, při kterém se inkoust aplikuje na velké plochy kůže. Klíčové je zajistit, aby byla barva rovnoměrná a bez skvrn.

celtic-supply-pruvodce-tetovanim-3

Další rady a tipy

  • Trpělivost a praxe: „Praxe dělá mistra“ je v tetování více než pravda. Neuspěchejte proces učení a věnujte čas zdokonalování svých dovedností.
  • Komunikace s klienty: Dobrý tatér umí naslouchat přáním svých klientů a poskytuje jim odborné rady ohledně designu a umístění tetování.
  • Neustále učení: Svět tetování se neustále vyvíjí, a proto je důležité se stále vzdělávat a sledovat nové techniky a trendy.
  • Osobní zkušenost: Pokud je to možné, navštivte tetovací studio a sledujte práci zkušených umělců. Pozorujte jejich techniky, hygienické postupy a komunikaci s klienty. Tento krok vám poskytne reálný pohled na každodenní provoz tetovacího studia. 

Po zvládnutí základů tetování je důležité nadále rozvíjet své dovednosti. Zvažte účast na školeních a tetovacích konferencích, kde můžete získat zpětnou vazbu od zkušených umělců a navázat cenné kontakty.